ארוחות שף משדרגות את מרכז המבקרים

מאת: חנאן מנאדרה זועבי

קבוצות תיירים שהזמינו לאחרונה ארוחות צהרים במרכז המבקרים של סינדיאנת הגליל בכפר כנא זכו לחוויה מיוחדת. האוכל, שילוב של מטבח מסורתי עם נגיעה מודרנית ובריאה, היה טעים במיוחד וההגשה היתה מעוצבת וצבעונית. קבוצת תיירים אחת כל כך התלהבה מהארוחה שבקשה להכיר את המבשלת, נסרין זריקי, מחאה לה כפיים והחמיאה לה בנדיבות. ''אי אפשר לתאר כמה התרגשתי'', אומרת נסרין על אותה חוויה. ''התחלתי לראות את התוצאות של קורס הבישול שסיימתי לא מכבר. המטבח הוא חלון שמאפשר להכיר תרבויות שונות. אני מקווה שאגיע רחוק עם המקצוע החדש שלי, ושאוכל לקדם את עצמי ואת משפחתי מבחינה כלכלית וחברתית''.

זוהי אחת התוצאות של קורס הבישול שהעביר השף עומר עלואן לקבוצה של 12 נשים ערביות מכפר כנא, אשר הסתיים ב-30 באפריל. השף עלואן הוא אדם שהפך את תחביבו למקצוע, ויש לו 21 שנות ניסיון של עבודה עם שפים מאיטליה, ספרד, גרמניה וצרפת. זהו הקורס הראשון שהוא מעביר לנשים ערביות, בדרך כלל אמהות למספר ילדים וחסרות נסיון קודם. ''עשיתי קורסים לעקרות בית יהודיות, הן בדרך כלל מחפשות פיוז'ן, והמודעות והפתיחות שלהן גדולה. נשים ערביות מתגעגעות לאמא או לסבתא ורוצות לבשל כמוהן, כמו פעם'', הוא אומר. ''אבל במהלך הקורס הן שחררו המון אנרגיות חיוביות, נפתחו ונהנו, וצחקנו כל הזמן''.

הקורס הורכב מ-15 מפגשים, שבו לימד עלואן כ-75 מתכונים: סלטים, מרקים, מנות ראשיות ומנות אחרונות. הדגש היה על חומרי גלם טבעיים, ועל בישול בריא - פחות קמח, מלח ותבלינים, פחות טיגון, ויותר מודעות לערכים התזונתיים. עבור התלמידות הכל היה שונה ומוזר בהתחלה. הן הכירו ''פריקי'' כתבשיל חם ופתאום למדו לעשות ממנו סלט קר. הן למדו מחדש איך להתייחס לחומרי גלם וירקות, ללמוד לתכנן את הזמן והכמויות הנדרשות לבישול של קבוצות, ולגרות את התיאבון על ידי הדגשה של צבעוניות האוכל. מבחינת הנשים היתה זו לא רק חוויה אישית, אלא בעיקר אמצעי להגדיל את הפרנסה על ידי בישול לקבוצות המגיעות למרכז המבקרים.

נאהדה זריקי, אם לחמישה מספרת שהססה להרשם לקורס, כי חששה שהוא יגזול מהזמן שהיא מקדישה לילדים ולבית. אבל מאחר ובעלה הוא מפרנס יחיד, והוצאות הבית רבות,  החליטה לנסות. ''לא אכחיש שבהתחלה היתה לי בעיה עם העובדה שהשף הוא גבר, הרי נהוג אצלנו שהאישה היא זו שמבשלת. כשגבר מתעסק בבישולים במטבח זה נחשב לבושה. הקורס פתח לי אופקים חדשים למחשבה וגרם לי לקבל את מה שלא היה נהוג ומקובל. התחלתי ליישם את מה שלמדתי ולקבל תגובות חיוביות, במיוחד מבעלי והבנות שלי. כמו בכל שפה, גם בערבית יש פתגם שאומר שהדרך לזכות באהבת הגבר עוברת דרך קיבתו'', היא אומרת וצוחקת.

רנדה סדראן , מקבוצת ''עורס כנא'' של הנשים האורתודוכסיות בכפר כנא, תמיד אהבה לבשל, ואף למדה במכללת ''השף'' בחיפה. היא נהגה להכין במיוחד מאכלים מתוקים ומנות אחרונות, אבל הפסיקה: ''הבת שלי למדה תזונה בוינגייט, וכולם בבית עושים דיאטה. אצל עומר למדתי שלרוב הבישולים לא צריכים להוסיף הרבה שמן, אפשר לבשל בריא גם בלעדיו. למדתי גם  איך לא לבזבז זמן, לעמוד בלוחות הזמנים ולארגן את החיים יותר נכון. העולם משתנה. אני רואה כיצד חייהן של בנותי ישתנו: הן תעבדנה כולן, הן לא תהיינה עקרות בית, הן תהיינה עצמאיות כלכלית.''

מייסר ח'מאיסי, אם ל- 3 בנות, כבר מלמדת קליעה במרכז המבקרים, אך החליטה להצטרף לקורס. היא אומרת בגלוי שמעולם לא אהבה לבשל, אבל הסכימה להצטרף לקורס כי היתה זקוקה לתוספת הכנסה. התוצאה היא שהמשפחה נהנית מהשיפור בבישול הביתי, היא למדה מקצוע שיכול להביא פרנסה,  ובעיקר היא נהנתה מבונוס נוסף - הקשרים החברתיים שנוצרו בין חברות הקורס הנוצריות והמוסלמיות. ''למדתי שבסוף כולנו בני אדם ללא הבדלים. הדת רק מבדילה בינינו, אבל האוכל מאפשר את החיבור התרבותי - חברתי שחסר לנו בחיי היומיום. בנוסף, לפני שהגעתי למרכז המבקרים חשבתי שכל היהודים שונאים את הערבים. במרכז הבנתי שהרבה מבקרות ישראליות דווקא מחפשות את הקשר עם נשים ערביות, ויצרתי קשרים טובים. גם אבדתי את הביישנות שלי מול אנשים, אני מרגישה הרבה יותר נח לארח קבוצות ולדבר אתן''.

עולא זריקי, אם ל- 4 ילדים, הגיעה לקורס גם היא דרך סינדיאנת הגליל. ''למדתי להכין מתכונים שלא הורגלתי בהם, למדתי איך לחשב את כמות האוכל לעומת מספר הסועדים. הנקודה הזו מאוד עוזרת לי בהערכת הכמויות כאשר סינדיאנה מבקשת ממני לבשל למבקרים שמגיעים למרכז. למדתי אפילו איך לחסוך בעלויות של הבישולים למשפחה, להכין תבשילים מהירקות ומשאריות האוכל שבעבר נהגתי לזרוק לפח, או לקשט בהם את האוכל''.

נאדרה ח'ורי, העומדת בראש קבוצת ''עורס כנא'' הכוללת 35 נשים חיפשה פרויקט שיתן הכנסה לנשים, וכאשר נפגשה עם סינדיאנת הגליל שמקדמת נשים, זה בדיוק התאים לה. ''הנשים מאוד מרוצות ולא פספסו שיעור. האווירה היתה טובה מאוד. רוב הנשים יושבות בדרך כלל בבית ולא עובדות אבל זקוקות להכנסה, וכאן הן לומדות בישול מודרני שמוציא אותן מהבית ויכול לספק להן פרנסה. העבודה עושה טוב לנשים'', היא אומרת.

הצעד הבא של סינדיאנת הגליל בתחום הקולינריה הוא מתבקש -לארגן מפגשי בישול בין נשים יהודיות וערביות!

להירשם וליצור קשר: 04-6516784 שלוחה 2.

ארוחות שף משדרגות את מרכז המבקרים של סינדיאנת הגליל בכפר כנא